Ξύδι & Υγεία

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Πολλές θεραπείες και αγωγές αποδίδονται στο ξύδι για χιλιετηρίδες και σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, όμως λίγες έχουν επαληθευτεί χρησιμοποιώντας ελεγχόμενες φαρμακευτικές δοκιμές και πολλές που είναι αποτελεσματικές σε κάποιο βαθμό έχουν σημαντικές παρενέργειες και φέρουν την πιθανότητα σοβαρών κινδύνων υγείας.

Ανακουφιστικό στο κάψιμο από τον ήλιο
Όταν ραντίσουμε με λευκό ξύδι ένα χαρτομάντιλο και το ακουμπήσουμε πάνω στο κάψιμο από τον ήλιο, επαναφέρουμε πάνω στο δέρμα το χαμένο οξιδικό επίπεδο και παίρνουμε ένα δροσιστικό αποτέλεσμα.

Κοντρόλ της γλυκόζης στο αίμα και διαχείριση του διαβήτη
Πριν εμφανιστούν τα υπογλυκαιμικά μέσα, οι διαβητικοί χρησιμοποιούσαν τσάι με ξύδι για να ελέγξουν τα συμπτώματά τους. Μικρές ποσότητες ξυδιού (περίπου 20 ml ή δυο κουταλιές ξυδιού) προστιθέμενες στο φαγητό, ή πιωμένες κατά τη διάρκεια ενός γεύματος έχουν δείξει σε ένα αριθμό φαρμακευτικών δοκιμών ότι μειώνεται ο γλυκαιμικός δείκτης των υδατανθράκων στην τροφή των ανθρώπων με ή χωρίς διαβήτη. Το ποσοστό μείωσης του γλυκαιμικού δείκτη φτάνει μέχρι 30%.

Έλεγχος δίαιτας
Πολλαπλές δοκιμές δείχνουν ότι λαμβάνοντας ξύδι με φαγητό αυξάνει το χορτασμό (αίσθηση πληρότητας) κι έτσι, μειώνεται η κατανάλωση τροφής.

Άλλες φαρμακευτικές χρήσεις
Απλώνοντας ξύδι σε τσίμπημα κοινής τσούχτρας απενεργοποιεί τις νιτματοκύστες.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Το λευκό ξύδι χρησιμοποιείται σαν καθαριστικό μέσα στο σπίτι.
Επειδή είναι οξιδικό, μπορεί να διαλύει άλατα πάνω σε γυαλί, στις καφετιέρες, και άλλες λείες επιφάνειες. Στις περισσότερες χρήσεις συνίσταται διαλυμένο σε νερό ώστε να μη βλάπτονται οι επιφάνειες που καθαρίζουμε.
Το ξύδι είναι εξαιρετικό διαλυτικό για μπογιές ακόμα και αν η μπογιά έχει αρχίσει να σκληραίνει. Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το γυάλισμα μπρούτζινων αντικειμένων. Επίσης έχει αναφερθεί πρόσφατα ως ένα οικολογικό καθαριστικό στα ούρα των κατοικίδιων ζώων.

ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΟ

Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως ζιζανιοκτόνο. Το οξικό οξύ δεν απορροφάται από τις ρίζες, το ξύδι θα σκοτώσει τα χορτοζιζάνια, αλλά τα αιωνόβια φυτά θα ξαναβλαστήσουν. Το εμπορικό ξύδι είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές για οικιακή χρήση δεν ξεπερνά το 6% σε περιεκτικότητα οξικού οξέος και διαλύματα που ξεπερνούν το 10% θέλουν προσεκτικό χειρισμό μια και είναι διαβρωτικά και επιζήμια για το δέρμα. Δυνατότερα διαλύματα που αναγράφεται στην ετικέτα τους ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο ως ζιζανιοκτόνα διατίθενται από ορισμένους λιανοπωλητές.